• image
  • image
  • image

Budapest Bossanova Quintet

 

bbq

Tagok: Hurták Gábor gitár ének; Tűzkő Csaba szaxofon; Szalay Gábor gitár; Földváry Balázs nagybőgő; Bágyi Balázs dob

Mi fán terem a bossa nova?

Az Európa nyugati felén egyébként meglehetősen ismert és népszerű bossanova az 1950-es évek vége felé született. A stílus neve két szó összevonásából adódik. A nova köztudomásúan annyit tesz, mint új, a bossa eredete viszont kissé homályos. A Rio de Janeiro-i szlengben valamiféle módot, modort, képességet, esetenként holmit, „cuccot” értettek rajta, ebből alakult ki a jóval választékosabb hangzású „új vonulat” jelentés.
A bossanova, azaz az „új dolog” megjelenése (a zenében) egybeesett a nagyszabású kezdeményezésekkel, a gazdasági-társadalmi reformkísérletekkel, Brazília modernizálódásának beindulásával. A bossanova tulajdonképpen a zenei tükröződése ezeknek a változásoknak. Eltéphetetlen szálakkal kötődik a szambához, ehhez az afrikai eredetű zenéhez és tánchoz, mely annyira kifejezi a brazil lélek lényegét.
A bossanova is rendelkezik a szamba jól ismert lüktetésével, ám az Escola de Samba rengeteg ritmushangszerének harsányságát, valamint az édeskés hangzású fúvóskórusokat felváltja egy visszafogott, érzékeny, bensőséges előadásmód. A másik újdonság az, hogy a tehetséges, fiatal dalszerzők az észak-amerikai jazz hatására modern hangzású, bonyolultabb harmóniasorú dalokat írnak, s ezek szövegvilága is megújul.
A bossanova születésénél bábáskodó muzsikusok közül egyetlenegyet név szerint is meg kell említenünk, Joao Gilberto gitáros-énekes az, aki nélkül nem létezhetne ez a stílus, s aki tulajdonképpen maga a bossanova. Az általa kialakított, feszes lüktetésű, szambazenekart idéző gitárkísérete, s visszafogott, szinte intim énekmódja brazil zenészek egész nemzedékét befolyásolta döntő módon.
A Budapest Bossanova Quintet játékában ezekre a hagyományokra kíván támaszkodni, s bár a szólisták kihasználják az érdekes, jazz zenészeket is inspiráló harmóniasorok adta lehetőségeket, mindazonáltal nem feledkeznek meg arról, hogy a repertoáron szereplő számok alapvetően dalok, s a szaxofon-, a gitár- s az – alkalmankénti – énekszólók is stílusosan „bossanovásra” alakulnak.

 

 

 

 

http://www.myspace.com/bpbossa
http://www.facebook.com/pages/Budapest-Bossanova-Quintet/185264161496495

Hírlevél

Keresés