• image
  • image
  • image

Peet Project

A zenéjében a jazz, a pop és a funky stílusjegyeit ötvöző, immár második lemezét megjelentető Peet Project a fiatal hazai zenészgeneráció egyik legígéretesebb formációja. Egyedi hangzásukért elsősorban a csapat lelke, Ferencz Péter (Peet) hegedűs, zeneszerző és zenei producer felelős, aki a hegedűt a szaxofonnal és a billentyűkkel egyenrangú szólóhangszerként alkalmazva alakítja a szerzemények zenei irányát. A csapat rendszeres vendégénekese Pély Barnabás és a Group’n’Swing tehetséges frontembere, Gájer Bálint.Peet négyévesen kezdte klasszikus hegedű tanulmányait, ám a számos kezdeti siker ellenére hamar kiderült, hogy nem a komolyzenében érzi igazán otthon magát. Tizenévesen könnyűzenei együttesekben is elkezdett hegedülni, ami a hangszeres játék mellett a zeneszerzés és a stúdiómunka iránt is felkeltette érdeklődését. 15 éves korában már saját szerzeményein dolgozik, de mellette gitározni és zongorázni is tanul.

A gimnáziumban aztán zenei társat is talált a tehetséges billentyűs, Lőrincz Ádám személyében, akivel – zenei ízlésük azonossága révén – a zeneszerzésben is hamar közös nevezőre jutottak. Első szerzeményeiket óriási lelkesedéssel fogadta környezetük, így sorra készítették a felvételeket, melyek közül a Pink Spirit a budapesti Jazzy rádió 2008-as dalversenyén a döntőbe is került. Egy évvel később aztán a fődíjat is elhozták a Mits Marci szaxofonossal készített Be Free c. felvétellel, amely áttörést hozott a zenekar számára.

A Peet Project első lemeze, a Pink Spirit (2010, Beagle Beat Records) nem csak Magyarországon (b-oldal), hanem a JazzCorner és JazzTimes szakportálokon is méltató kritikákat kapott.  Az album felvételeit több amerikai, angliai és németországi smooth jazz rádióadó is műsorára tűzte, köztük a műfajban világelsőnek számító, kaliforniai smoothjazz.com.  

A csapat élő nemzetközi debütálására 2011 szeptemberében került sor Svájcban a Jazzclub Rorschach színpadán, ahol az általuk megnyitott évadban olyan művészek léptek fel, mint Victor Bailey és Drew Davidsen.

A Peet Project második albuma 2011 novemberében jelent meg Turn You On címmel. A lemezen a hazai jazz és popélet számos kiválósága közreműködik, így Pély Barnabás, Gájer Bálint és Gitano, Mits Marci és Herold Péter szaxofonosok, Koós-Hutás Áron trombitás és a Group’n’Swing zenekar fúvósai. Érdekesség, hogy az album nyitófelvételének (Does the music turn you on?) zenei rendezése, keverése az amerikai billentyűs Brian Culbertson szakmai tanácsadásával készült. A lemez másik különlegessége az Earth, Wind and Fire klasszikus, a September hegedűre épülő feldolgozása.

A zenekar jelenleg az albumot bemutató koncertekre készül. Az élő fellépéseken a hegedű (Ferencz Péter), billentyű (Lőrincz Ádám), basszusgitár (Szedlár Dávid) és dob (Vas Gyula) felállásban játszó alapzenekart szaxofon és szólóének egészíti ki.

 

 

Hírlevél

Keresés